Informatie Dr.Hauschka

Over Dr.Hauschka Cosmetica

Eens pionier, altijd pionier

Sinds 1935 ontwikkelt WALA Heilmittel GmbH producten uit de natuur. In het begin was het bedrijf WALA een pionier en avant-gardist binnen een maatschappij die geen oog meer had voor natuurlijke producten. De snelle technische ontwikkelingen leken het denken in het grotere geheel te hebben verdrongen.

Maar niet overal. Vooral antroposofische artsen waren enthousiast over het ritmische procédé, dat Rudolf Hauschka had ontwikkeld. Dankzij deze methode is het mogelijk natuurlijke geneesmiddelen zonder alcohol te produceren. De vraag naar zijn producten moedigde Hauschka aan om in 1935 de firma WALA in Ludwigsburg op te richten. Na enkele omzwervingen vestigde het bedrijf zich  in 1950 in het dorpje Bad Boll/Eckwälden, waar het bedrijf  tot op de dag van vandaag is gevestigd.

Cosmetica als verzorgende aanvulling

Rudolf Hauschka speelde al langer met de gedachte een eigen cosmeticalijn te ontwikkelen. De huid is immers ons grootste orgaan, natuurzuivere verzorgingsproducten helpen de huid zichzelf te verzorgen en te herstellen. Maar pas nadat hij kennis had gemaakt met de Weense  Elisabeth Sigmund, die bij WALA ingrediënten bestelde voor het ontwikkelen van eigen cosmeticaproducten, namen zijn ideeën concrete vormen aan. Elisabeth Sigmund reisde naar Eckwälden en werkte samen met de geneesmiddelenexperts aan formules voor een gezichtsverzorgingslijn. Samen ontdekten ze geschikte samenstellingen zonder synthetische toevoegingen. En ze creëerden geurmengsels van natuurlijke, etherische oliën.

In 1967 kwamen de eerste producten op de markt en in 1971 leidde Elisabeth Sigmund de eerste Dr. Hauschka Therapeut op.

“In die tijd was ik met deze ideeën over natuurcosmetica een ware rebel.” (Elisabeth Sigmund)

Dr.Hauschka Cosmetica voelt zich nog steeds verbonden met de pioniersgeest van de oprichtingsfase: in 1999 presenteerde het bedrijf een complete make-uplijn – met natuurlijke ingrediënten en een receptuur die niet alleen schminkt, maar tegelijkertijd ook verzorgt. In 2009 werd de cosmetica uitgebreid met mondverzorgingsproducten onder de merknaam Dr.Hauschka Med.

WALA ontwikkelt drie verschillenden productlijnen: WALA-geneesmiddelen, Dr.Hauschka Cosmetica en Dr.Hauschka Med.

Heilzame impulsen

Hoe ontstaat levenskracht? En hoe kan deze worden vergroot?

Het maakt eigenlijk niet uit of het nu gaat om compost in onze WALA-tuin met heilzame planten, een biologisch rozenproject in Afghanistan of één van onze cosmeticaproducten bij jou thuis: ons doel is om de aanwezige levenskrachten gericht te ondersteunen. Er ontstaat een domino-effect, waarin de levenskrachten elkaar wederzijds beïnvloeden en versterken. 

We doen dit met de hulp van diverse impulsen: 

  • de natuurlijke ritmes
  • gratis landbouwadvies aan de biologische boeren van onze grondstofleveranciers bij de overschakeling van biologische naar Demter-teelt
  • preparaten, die we toevoegen aan onze compost. Hierdoor verbetert de vitaliteit en de vruchtbaarheid van de grond.

Aan alle impulsen ligt een filosofie ten grondslag. Namelijk dat alles met elkaar verbonden is en dat we daarvoor onze verantwoording dienen te dragen. Op deze manier wordt de ontwikkeling van de natuur en onze medemens niet geschaad, maar ondersteunen en versterken zij elkaar juist.

De basis voor goede producten

Het woord ‘impuls’ wordt vaak gehanteerd bij WALA, waar Dr.Hauschka Cosmetica deel van uitmaakt. Vele kleine impulsen vormen een basis die tegelijkertijd stimuleert en balanceert, ondersteuning biedt en het zelfvertrouwen versterkt. Op basis van deze ‘impulsen’ ontwikkelen wij recepturen voor onze Dr.Hauschka Cosmetica die de eigen activiteit van je huid ondersteunt. 

Deze impulsen geven we ook aan onze medewerkers, leveranciers en klanten. Dat gaat zo:

Impuls: biologisch-dynamische landbouw

Onze grondstoffen zijn bijna uitsluitend afkomstig van gecontroleerde biologisch-dynamische teelt, percelen uit de vrije natuur of van Fair Trade. We geloven in een landbouw zonder het gebruik van chemische mest- en bestrijdingsmiddelen. Zo ontstaat er een vruchtbare grond, waarin we de veelzijdigheid van plantensoorten stimuleren en behouden. Bij WALA respecteren we het natuurlijke evenwicht.

Impuls: kennis doorgeven

We zijn zeer actief met biologische landbouw. Wij onderhouden een eigen biologisch-dynamische tuin met heilzame planten, die het Demeter-keurmerk draagt. Onze praktijkkennis geven wij graag door via het opstarten en subsidiëren van talloze biologische Fair Trade projecten in diverse landen. Zo stimuleren we het natuurlijke evenwicht in andere delen van de wereld.

Impuls: eerlijke en langdurige samenwerking

Met onze partnerbedrijven, of het nu leveranciers zijn van ricinusolie uit Azië, sheaboter uit Afrika of van productverpakkingen uit Europa, wij werken aan langdurige samenwerkingsverbanden. Daarnaast kiezen we voor eerlijke handelsbetrekkingen, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en zelfstandige ontwikkelingsmogelijkheden. Zo help en versterk je elkaar in datgene waar je goed in bent.

Impuls: allemaal eigenaar

WALA Heilmittel GmbH is eigendom van de WALA-stichting. Zo kunnen we onze filosofie trouw blijven. Een stichting heeft namelijk geen machtige aandeelhouders, die invloed kunnen uitoefenen op onze kostbare productiewijze. Alle winst vloeit terug in de organisatie. Dat schept vertrouwen bij onze mensen en biedt personeel de vrijheid om zichzelf te ontwikkelen. De WALA-stichting investeert de behaalde winst in onder meer innovaties, onderzoeken, het beschermen van de aarde én in de medewerkers. Onze medewerkers delen dus in de winst van WALA.

Deze impulsen zijn voor ons kenmerkend voor de kwaliteit van elk afzonderlijk product.

Duurzaamheid

Het bedrijf als een weelderige tuin.

Onze werkwijze stond al in het teken van duurzaamheid, lang voordat de maatschappelijke term duurzaamheid zo actueel werd. Natuurlijke kringlopen en de levenskrachtige natuurlijke grondstoffen vormen immers de basis voor onze producten. WALA kun je zien als een weelderige tuin: wij gaan zorgvuldig en verantwoordelijk te werk, volgen de ritmes van de natuur, hechten waarde aan handwerk en waarderen gezonde compost evenveel als een rijke oogst.

Duurzaamheid heel concreet

Duurzaamheid is bij ons geen begrip, maar is onmisbaar voor de kwaliteit van al onze producten en dus een alledaags gegeven.

  • Onze grondstoffen zijn bijna uitsluitend afkomstig van gecontroleerde biologische teelt, biologisch-dynamische teelt of van Fair Trade projecten.
  • Wij denken en werken in gesloten kringlopen – bijvoorbeeld bij de watervoorziening, bij recyclebaar verpakkingsmateriaal en bij compostafval na een productieproces.
  • Wij ontzien hulpbronnen waar mogelijk: we gebruiken gecertificeerde groene stroom, doen aan warmteterugwinning en maken gebruik van de temperatuur van de aarde voor de klimaatregeling.

De aarde moet worden beschouwd als een complex organisme, waarin diverse kringlopen door elkaar heen lopen en een systeem vormen. Dit systeem kan echter alleen voort blijven bestaan, wanneer de mens hier verantwoord mee omgaat.

Wij hebben de natuur hard nodig, maar de natuur kan ook van ons profiteren: toen wij in 1955 onze tuin met heilzame planten aanlegden, bestond het terrein uit een drassig grasland met zware kleigrond. Vandaag de dag groeien in deze biologisch-dynamische tuin kostbare heilzame planten. Dit stukje aarde leert ons steeds weer opnieuw hoe we duurzaam met de natuur kunnen omgaan.

Duurzame samenwerkingsverbanden wereldwijd

 

Ook met onze ecologische- en sociale samenwerkingsverbanden streven wij naar duurzaamheid. Sheaboter is bijvoorbeeld afkomstig van een biologisch-dynamisch gecertificeerde coöperatie in Burkina Faso. Onze kostbare etherische rozenolie komt onder andere uit Afghanistan. Daar bieden we nu aan ongeveer 700 biologische boeren een alternatief voor het verbouwen van opium. Samen met hen werken we aan een gezonde aarde voor onze toekomstige generaties.

 

 

Direct naar het productoverzicht klik hier >